Comunicate de presa

Comunicat pe presa   -  Precizari
Referitor la articolul cu titlul "Complexul Turceni, dinamitat prin contracte paguboase", aparut in Romania Libera din 17.01.2012, facem urmatoarele precizari :
 • Cota de piata pe care o asigura Complexul Energetic Turceni se mentine in jurul valorii de 12 % din consumul de
electricitate al Romaniei.
 • Numarul angajatilor s-a mentinut in perioada 2004 -2008 la aproximativ 4000 de salariati; in 2009 a crescut pana la 4600
de salariati datorita internalizarii Termoserv S.A.; in anii urmatori s-a mentinut in jur de 4500 salariati.
 • CE Turceni nu poate fi inclus in topul datornicilor, avand in vedere ca incepand din 2008, unitatea nu a inregistrat plati
restante nici catre furnizori, nici catre bugetul de stat.
 • Domnul Laurentiu Ciurel nu a fost niciodata director la CE Turceni.
 • Pretul de vanzare catre Hidroelectrica a fost mai mare decat pretul mediu anual pe PZU si PCCB -OPCOM (a se vedea
site-ul OPCOM , ROPX_FM 2011), deci nu se poate vorbi de pierderi la nivelul CE Turceni.
 • Grupul 8 a fost initial proiectat, dar, in 1990, s-a renuntat la constructia fizica a acestuia din lipsa fondurilor banesti, deci
nu putea fi desfiintat in 2006.
 • CE Turceni nu poate fi o termocentrala deoarece este un complex ce cuprinde urmatoarele entitati :
- cea mai mare electrocentrala din Romania si nu numai din Bazinul Olteniei.
- doua exploatari miniere de suprafata si o exploatare miniera de subteran care, impreuna, asigura 66% din consumul centralei.
Este de mentionat faptul ca prezentarea unor informatii care nu concorda cu realitatea, despre Complexul Energetic Turceni, se repeta in articolele aparute in Romania Libera.Comunicat pe presa   -  Consum carbune
La nivelul Complexului Energetic Turceni, pe primele 9 luni ale anului 2011:
 • s-a inregistrat o cantitate de energie produsa de 5790 GWh, ceea ce reprezinta o crestere cu 35% fata de 9 luni - 2010.
 • productia de carbune a crescut cu un procent de 22% fata de 9 luni 2010 (de la 4471 mii tone la 5443 mii tone).
Desi exploatarile miniere proprii functioneaza la capacitate maxima, acestea nu pot asigura decat aproximativ 70% din intreaga cantitate necesara functionarii electrocentralei.
Diferenta de 30% este acoperita de livrarile SNLO, la pretul de 31,9 lei / Gcal; valoarea fiind aceeasi pentru toate unitatile din Gorj ( mentinuta la nivelul anului 2008).Comunicat pe presa   -  Precizare
Referitor la afirmatiile aparute in unele canale media despre incidentul din data de 20 iulie 2011, provocat de descarcarile electrice atmosferice, in urma carora un grup energetic a fost scos din functiune la Electrocentrala Turceni, facem urmatoarele precizari:
 • Complexul Energetic Turceni nu a importat niciodata energie
 • Raportat la cererea de energie din sistem, CE Turceni a functionat, pe parcursul lunii iulie, alternativ cu 3 si cu 4 grupuri energetice, asa cum s-a afirmat si la momentul respectiv (vezi fig.1) • Urmarind graficul de mai jos, se poate constata ca, in comparatie cu valorile lunare ale productiei de energie pe anul in curs, productia lunii iulie nu este dintre cele mai scazute deci, asigurarile date de reprezentantii complexului, la vremea respectiva, in sensul ca productia nu va fi afectata, au fost perfect justificate. (vezi fig.2)


Singurele pierderi suferite de Complexul Energetic Turceni au fost cele legate de costul reparatiei transformatorului afectat, dar acestea nu au influentat functionarea Sistemului Energetic National.


Comunicat pe presa   -  Incident la C.E. Turceni
Marti, 20 iulie 2011, la ora 16,15, transformatorul aferent grupului energetic nr.1 al Electrocentralei Turceni a fost avariat, ca urmare a unei descarcari electrice atmosferice.
La momentul respectiv, grupul se afla în functiune.
Pana la remedierea incidentului, electrocentrala va functiona cu celelalte trei grupuri energetice.
Se estimeaza ca grupul energetic afectat va putea deveni disponibil in cca 5 zile.Comunicat pe presa   -  Indicatori semestrul I - 2011 la C.E. Turceni
Rezultatele economico-financiare ale Complexului Energetic Turceni pe primul semestru al anului 2011:
 • s-a inregistrat o cantitate de energie produsa de 3730 GWh, ceea ce reprezinta o crestere cu :
         - 44% fata de sem. I - 2010
         - 34% fata de sem. I - 2009
         - 2,5% fata de sem. I - 2008 - an ai carui indicatori au fost considerati record in evolutia Electrocentralei Turceni.
 • cantitatea de energie vanduta pe PZU este mai mare cu 80% decat cea vanduta pe intregul an 2009 si cu 5% decat cea
vanduta pe intregul an 2008.
 • productia de carbune a crescut cu un procent de 36% fata de sem. I - 2010 (de la 2736 mii tone la 3708 mii tone).
 • pretul pe tona de carbune extras din exploatarile miniere proprii a scazut cu 30% fata de sem. I - 2010.
 • veniturile au crescut cu un procent de 60% fata de sem. I - 2010 (de la 644 mil lei la 1026 mil lei);
 • cifra de afaceri a crescut cu un procent de 50% fata de sem. I - 2010 (de la 445 mil lei la 670 mil lei);
 • valoarea profitului operational brut pe primul semestru al anului 2011 se estimeaza a fi in jur de 80 mil lei.

In prima jumatate a acestui an, au fost achizitionate 1,4 milioane de certificate de CO2. In total, pentru aceste tranzactii a fost alocata suma de aproximativ 15 milioane de euro. La inceputul anului, Complexul Energetic Turceni inregistra un deficit de 1,8 milioane de certificate CO2 fata de cantitatea alocata pentru functionare in perioada 2008 - 2010. In cazul Electro- centralei Turceni, pentru fiecare MWh produs, se emit in atmosfera 0,95 tone de CO2. In functie de productia realizata in 2011 si 2012, deficitul de certificate va fi recalculat.

In primele sase luni 2011 s-au incheiat 69 de contracte de vanzare de energie electrica pe platformele OPCOM (PCCB-NC si PCCB), alaturi de tranzactiile de pe piata reglementata , PZU si PE. Complexul Energetic Turceni mentine o cota de piata de aprox 12,5% din consumul intern tara.


Comunicat pe presa   -  Incendiu la C.E. Turceni
Incendiul a izbucnit marti, 28.06.2011, in jurul orei 22,00, la cosul umed al instalatiei de desulfurare aferent grupului energetic nr.6, la cota ± 54,00.
Cauza care putea produce incendiul este echipamentul de lucru incarcat electrostatic care a aprins vaporii din solutia de curatat folosita, respectiv acetona.
Focul s-a propagat deoarece in compozitia inelelor intra materiale inflamabile precum rasina si spuma poliuretanica. Au ars 10 inele, pe o suprafata de aprox. 542 mp.
Pagubele nu afecteaza societatea noastra, urmand a fi suportate de firma belgiana aflata in subantepriza societatii austriece care efectueaza lucrarea.
Focul a fost stins dupa aproximativ 2 ore si nu s-au inregistrat victime.Comunicat pe presa   -  Instalatia de desulfurare a devenit functionala la C.E. Turceni
Luni, 20.06.2011, in jurul orei 10,00, instalatia de desulfurare la grupul energetic nr. 5 al Electrocentralei Turceni a devenit functionala.
Proiectul de reducere a poluarii la electrocentrala Turceni, respectiv de montare a 4 instalatii de desulfurare a gazelor de ardere la grupurile energetice nr. 3, 4, 5 si 6 are ca efect reducerea concentratiei de oxizi de sulf de la 4000 mg/Nmc sub limita admisa de standardele actuale, respectiv sub 200 mg/Nmc.
Sistemul de desulfurare implementat este de tip umed, utilizand ca substanta absorbanta calcarul si rezultand ca produs secundar din procesul de retinere a dioxidului de sulf, gipsul ce poate fi folosit ca materie prima in fabricile de ciment.

Proiectul a demarat in noiembrie 2003 cu Studiul de Asistenta Speciala pentru Formare Proiect - SAPROF necesar proiectarii si planificarii constructiei.
Studiul de Fezabilitate si Documentatia de Finantare au fost realizate, in 2004, de catre Institutul de Studii si Proiectari Energetice - ISPE Bucuresti.
In martie 2005, a fost incheiat acordul de imprumut cu Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala - JBIC care a asigurat o mare parte din finantarea acestui proiect, restul fiind suportat din surse proprii.
In februarie 2008, s-a semnat contractul de executie cu firma austriaca Austrian Energy & Environment& Co KG - AE&E in calitate de contractor general pentru executarea acestui proiect.
Pentru grupul energetic nr.4, instalatia va fi pusa in functiune in cursul lunii iulie, dupa finalizarea lucrarilor de modernizare a electrofiltrelor ce vor avea ca efect reducerea concentratiilor de pulberi sub 50 mg/Nmc, iar pentru celelalte doua grupuri (3 si 6) - esalonat pana in 2013.

      Comunicat pe presa   -  Accident de munca la C.E. Turceni
Luni, 20 iunie 2011, in jurul orei 8,45, Ilina Ion de 43 de ani, din Branesti, lacatus in cadrul formatiei Confectii Metalice, lucra in zona morii 6 la grupul energetic nr.4 care era oprit pentru reparatii.
Barbatul a decedat dupa ce a cazut de la o inaltime de 16 m.
Evenimentul a fost raportat Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj, urmand a fi stabilite cu exactitate cauzele producerii accidentului.Comunicat pe presa   -  Indicatori trimestrul I - 2011 la C.E. Turceni
Rezultatele economico-financiare ale Complexului Energetic Turceni pe primul trimestru al anului 2011:
 • s-a inregistrat o cantitate de energie produsa de 1805 GWh, ceea ce reprezinta o crestere cu :
- 34,5% fata de trim. I - 2010
- 24% fata de trim. I - 2009
- 2,5% fata de trim. I - 2008 - an ai carui indicatori au fost considerati record in evolutia Electrocentralei Turceni.
 • cantitatea de energie vanduta pe PZU este mai mare cu 18% decat cea vanduta pe intregul an 2009 si reprezinta
aproximativ 70% din cea vanduta pe intregul an 2008.
 • productia de carbune a crescut cu un procent de 16% fata de trim. I - 2010 (de la 1511 mii tone la 1754 mii tone).
 • pretul pe tona de carbune extras din exploatarile miniere proprii a scazut cu 30% fata de trim. I - 2010, ca urmare a
restructurarilor tehnologice care au avut loc, a folosirii eficiente a capacitatilor de productie si a fortei de munca, cat si datorita achizitionarii de terenuri pentru asigurarea frontului de lucru al excavatoarelor.
 • veniturile au crescut cu un procent de 30% fata de trim. I - 2010 (de la 365 mil lei la 477 mil lei).
 • cifra de afaceri a crescut cu un procent de 26% fata de trim. I - 2010 (de la 227 mil lei la 308 mil lei).
 • valoarea profitului operational brut pe primul trimestru al anului 2011 se estimeaza a fi in jur de 77 mil lei; in trim. I - 2010
s-a inregistrat o pierdere de 27 mil lei ca urmare a diferentelor de curs valutar rezultate din reevaluarea imprumutului JBIC, pe fondul aprecierii yenului japonez in raport cu leul.

Cu 31 de noi contracte de vanzare de energie electrica incheiate pe platformele OPCOM (PCCB-NC si PCCB) in primele trei luni ale acestui an, alaturi de tranzactiile de pe piata reglementata , PZU si PE, Complexul Energetic Turceni mentine o cota de piata de aprox 12% din consumul intern tara.Comunicat pe presa   -  Evaluarea riscurilor de imbolnavire profesionala la C.E. Turceni
La nivelul Complexului Energetic Turceni se realizeaza anual controale medicale in vederea constatarii starii de sanatate a lucratorilor in raport cu conditiile de munca, respectiv in raport cu valorile identificate ale noxelor pentru fiecare loc de munca. In conformitate cu prevederile Ordinului 803/2001 privind aprobarea unor indicatori de expunere si/sau de efect biologic relevant pentru stabilirea raspunsului specific al organismului la factori de risc de imbolnavire profesionala si HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, rezultatele examinarilor nu pot face o corelatie intre aparitia cazurilor de neoplasme si conditiile de munca din cadrul Complexului Energetic Turceni.
In plus, cele 6 persoane care prezinta diagnostic de acest tip, apartinand Directiei Energie, nu au avut contact cu sterilul despre care s-a afirmat ca ar prezenta un grad de radioactivitate ridicat. In ceea ce priveste radioactivitatea din cenusa aferenta depozitului de zgura si cenusa "se poate spune ca riscul asociat cu aceasta este neglijabil", conform Studiului privind evaluarea riscului la depozitul de zgura si cenusa Valea Ceplea intocmit de GEOCONSULTING INTERNATIONAL LTD.
Complexul Energetic Turceni va sustine orice alta actiune de cercetare a unor organe de specialitate si, in functie de rezultatele stabilite, va lua masurile necesare de inlaturare a unui eventual pericol, daca acesta va fi constatat.Comunicat pe presa   -  Accident la C.E. Turceni
Grecu Ionel de 37 de ani, din Aninoasa, salariat al TMUCB, lucra in zona canalelor de gaze arse la grupul energetic nr.4. Acesta a cazut de la cota ±30,00 , fapt ce a provocat decesul inainte de a ajunge la spital.
Firma TMUCB este subcontractor al firmei austriece AE&E - executantul lucrarilor de montaj a instalatiei de desulfurare la Electrocentrala Turceni.
Evenimentul a fost comunicat la ITM Gorj , urmand a fi stabilite cauzele producerii accidentului.Comunicat pe presa   -  Sectia Desulfurare - O noua veriga in structura organizatorica a C.E.TURCENI
Proiectul de implementare a instalatiilor de desulfurare la Electrocentrala Turceni va deveni functional incepand din trimestrul III al acestui an.
Lucrarile de constructie a absorberelor aferente grupurilor energetice nr. 4 si 5, cat si a instalatiei de preparare a calciului si gipsului sunt finalizate. Inceperea probelor de functionare a instalatiei cu trecerea gazelor de ardere prin absorber se estimeaza pentru sfarsitul lunii iunie, respectiv dupa finalizarea lucrarilor de modernizare la electrofiltrul grupului energetic nr.4.
Pentru exploatarea acestor instalatii, in cadrul Directiei Energie a fost constituita o structura noua, la nivel de sectie : Sectia Desulfurare, in care vor lucra 25 de salariati (ingineri, electricieni, laboranti), personal asigurat prin redistribuire din interiorul societatii.
Pe parcursul a trei luni se vor desfasura cursuri de pregatire a personalului. Testele si probele pe diverse circuite (ex: de aer instrumental, de apa de proces, de alimentare cu tensiune, etc.) sunt executate de contractorul general AUSTRIAN ENERGY & ENVIRONMENT & Co.KG cu aportul salariatilor CE Turceni.
Aceasta investitie va avea ca efect reducerea concentratiei de oxizi de sulf sub 200 mg/Nmc, valoare mai mica decat limita admisa de standardele actuale, respectiv 400 mg/Nmc.Comunicat pe presa   -  Simularea unei situatii de urgenta in incinta C.E. Turceni
Miercuri, 16. 03. 2011, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Gorj a derulat un exercitiu in incinta Complexului Energetic Turceni avand ca tema o eventuala explozie urmata de incendiu la Statia de Concasare nr.1.
In cadrul actiunii au intervenit 2 autospeciale de stins incendiu din cadrul complexului si 4 autospeciale ale Sectiei de Pompieri Turceni.
Aplicatia a avut ca scop testarea personalului desemnat pentru coordonarea activitatii in cazul situatiilor de urgenta in care sunt implicate substante toxice industriale, substante cu pericol de explozie, incendii, avarii.
Gestionarea unor astfel de situatii impune o serie de masuri pentru limitarea consecintelor negative asupra sanatatii si securitatii salariatilor; masuri de prevenire si refacere a factorilor de mediu; masuri pentru reluarea in conditii normale a activitatii societatii.
Exercitiul a decurs conform planului de interventie.Comunicat pe presa   -  Ziua Portilor Deschise la Complexul Energetic Turceni
Complexul Energetic Turceni, in calitate de organizator, in colaborare cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice, membru al consortiului tehnic si manager de proiect CCS au deosebita placere sa va invite la evenimentul „Ziua Portilor Deschise”, care va avea loc joi, 14 aprilie 2011, la sediul Complexului Energetic Turceni.

Va provocam la dialog pe teme de interes precum:
 • Reducerea impactului schimbarilor climatice
 • Mentinerea in exploatare a centralelor termoelectrice cu functionare pe carbune autohton, inclusiv a minelor de carbune aferente
 • Stabilitatea economica si sociala in zona Olteniei
si nu numai.

Pentru informatii suplimentare cu privire acest eveniment va rugam consultati:
Proiectul de eveniment
Fisa de date a Proiectului Demonstrativ GETICA CCS
Filmul Proiectului demonstrativ CCS al României


English version


Comunicat pe presa   -  O noua organigrama la Complexul Energetic Turceni
In sedinta Consiliului de Administratie de la Complexul Energetic Turceni, din data de 4 ianuarie 2010, a fost aprobata noua organigrama a societatii in urma careia prin comasare si preluare de atributiuni, din cele 7 directii existente pana la data sedintei, au ramas 4. O parte din fostele directii s-au transformat în departamente iar pentru cele trei mari proiecte de investitii aflate în derulare s-au infiintat trei unitati de implementare conduse de trei directori. Pana la o noua reorganizare conducerea societatii este realizata prin urmatoarele structuri administrative si de urmatorii specialisti:
 • Director General – Graure Octavian Laurentiu
 • Departamentul Managementul Resurselor Umane – director Garjoaba Corneliu
 • Directia Economica - director Mantog Ionel
 • Departament Financiar, Contabilitate – director adj. ec. Pitaroiu Daniel
 • Unitatea de management implementare proiect desulfurare – director Danciu Laviniu
 • Unitatea de management implementare proiect Bl 3,6 – director Popescu Adriana Luminita
 • Unitatea de management implementare proiect slam dens – director Nicu Andrei
 • Departamentul Comercial - director Copaci Gheorghe
 • Departament Transport Servicii – director, Iacob Dumitru
 • Directia Energie – director, Motocu Marian
 • Departament productie – energie - director adj. Leu Ionel
 • Departament reparatii energie – director adj. Popescu Ion
 • Directia Miniera – director Paraschivu Ion
 • Departament productie - miniera – director adj. Ungureanu Dumitru
 • Departament servicii mecanice de cariera – director adj. Ionescu Mircea
 • Departament servicii energetice de cariera – director adj. Dragoescu AlexandruComunicat pe presa   -  Un an cu profit
Complexul Energetic Turceni a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1.119.888.317 lei si un profit net de 16.047.354 lei. Pentru anul 2010 conducerea societatii a estimat o cifra de afaceri de 1.125.230.100 lei si mizeaza pe un profit de cel putin 6.650.000 lei .Profitul net estimat, mai mic decat cel de anul trecut, se datoreaza investitiilor majore care se vor derula pe parcursul mai multor ani si care vor fi finantare si din resurse proprii.Comunicat pe presa   -  Compania „Electra”-speranta in mai bine
In anul 2009 Complexul Energetic Turceni a livrat 5.859.291 MWh. Pentru 2010 specialistii complexului au estimat o productie de 6.046.000 MWh.
Restrangerea activitatii multor consumatori traditionali de energie, mai ales in lunile cu temperaturi scazute, precum si efectele crizei financiare au dus la estimari modeste pentru acest an. Revigorarea economica precum si crearea companiei „Electra” speram sa ne aduca o crestere a productiei, peste nivelul estimat.Comunicat pe presa   -  Toate investitiile directionate catre imbunatatirea conditiilor de mediu
Pentru anul 2010 bugetul de investitii al Complexului Energetic Turceni este de 796.537.800 lei din care 99% este alocat investitiilor de mediu. Lucrarile de investitii vor fi finalizate la sfarsitul anului 2012 cand practic marile probleme de mediu ale Complexului se vor termina iar unitatea va putea sa declare ca se incadreaza in cerintele Uniunii Europene, in acest domeniu.Comunicat de presa   -  Conform Ordinului ME nr. 2232 / 18.12.2009, domnul Octavian Graure se numeste in functia de Director General pentru o perioada de 3 luni; aceasta prevedere va produce efecte numai dupa emiterea Hotararii Consiliului de Administratie al societatii, care va avea loc in data de 22.12.2009.
Domnul Marian Motocu care a detinut functia de Director General pana in prezent va reveni in functia de Director Directie Energie, iar in functia de Director Buget Financiar Contabilitate, detinuta pana in prezent de domnul Octavian Graure, va fi numit domnul Daniel Pitaroiu.Comunicat pe presa   -  Achizitionarea de calcar necesar in procesul de desulfurare la CE Turceni
Referitor la achizitia de piatra de calcar necesara in procesul de desulfurare la Complexul Energetic Turceni, facem urmatoarele precizari:

Obiectul achizitiei este piatra de calcar, firma furnizoare avand obligatia sa asigure inclusiv transportul.
Licitatia organizata anul trecut a fost anulata deoarece s-a prezentat o singura firma cu un pret mai mare decat cel estimate in nota de fundamentare.
 • Pentru licitatia organizata in 2008, cantitatile necesare estimate au fost urmatoarele:
- 25 tone / 2009
- 55.502 tone /2010
- 167.885 tone / 2011
- 221.299 tone / 2012
respectiv o cantitate totala de 444.711 tone.
 • Pentru licitatia organizata anul acesta , cantitatile necesare estimate sunt urmatoarele:
- 41.376 tone / 2010
- 144.978 tone /2011
- 194.590 tone / 2012
- 270.478 tone / 2013
respectiv o cantitate totala de 651.422 tone.
Se poate observa o repartizare diferita pe ani si o crestere a cantitatii totale cu 46%.
Valoarea totala estimata a crescut de la 19.978.809 lei (anul trecut) la 33.321.771 lei (anul acesta), respectiv la aproximativ 7,7 milioane EURO. Cresterea valorii rezulta atat din cresterea cu 206.711 tone a cantitatii totale de piatra de calcar ce urmeaza a fi achizitionata, cat si din actualizarea pretului unitar cu rata inflatiei calculata pentru fiecare an pana in 2013, inclusiv.Comunicat pe presa   -  Punct de vedere
Referitor la articolul cu titlul „ Conducerea Complexului Energetic Turceni (Gorj), dominata de membri PDL sau de alte persoane apropiate acestui partid, a grabit in acest an acordarea primelor de Craciun din fondurile de salarii”, aparut in Romania Libera din 10.11.2009, facem urmatoarea precizare :
Ca si in anii anteriori, conform Contractului Colectiv de Munca, salariatii Complexului Energetic Turceni au primit prima de aprovizionare pentru toamna-iarna in cuantum de 500 lei net si urmeaza a se acorda prima pentru sarbatorile de sfarsit de an. Valoarea acesteia si data efectuarii platii se va stabili de catre Comisia Paritara Administratie-Sindicate, cu incadrare in Bugetul de Venituri si Cheltuieli aprobat.
In legatura cu datoriile de 322.151.155 lei la care se face referire in ultima parte a articolului, mentionam ca, la sfarsitul anului 2008, Complexul Energetic Turceni nu inregistra nicio plata restanta; acest an fiind remarcabil printr-o productie record de energie electrica si de carbune, printr-o cifra de afaceri de peste 1 miliard de lei si o crestere considerabila a profitului.Comunicat pe presa   -   Conferinta Nationala si Expozitia de Energetica - CNEE 2009
In perioada 21-23 octombrie 2009, s-au desfasurat lucrarile Conferintei Nationale si Expozitia de Energetica – CNEE, Sinaia 2009. Aceasta manifestare stiintifica, initiata si promovata de Societatea Inginerilor Energeticieni din Romania – SIER, este destinata tuturor specialistilor din unitatile de exploatare a instalatiilor energetice, consumatorilor, institutiilor de proiectare si cercetare, fabricantilor de echipamente si furnizorilor de servicii interesati in schimbul de opinii, idei, solutii si realizari recente, cu aplicabilitate la diversele activitati din domeniul energetic.
In cadrul acestei conferinte, Complexul Energetic Turceni a prezentat doua lucrari : “Cresterea performantelor de realizare a RLFP (Regulator Local Frecventa-Putere) la blocurile energetice CTE Turceni” si “Determinarea armonicilor de ordin superior la bornele generatorului de 330 MW CTE Turceni, utilizand excitatie cu transformator la borne si punte redresoare complet comandata”.
Complexul Energetic Turceni a participat la acest eveniment si cu stand expozitional si a primit Diploma de Excelenta pentru contributia deosebita adusa la desfasurarea acestui eveniment, in calitate de coorganizator si expozant.Comunicat pe presa   -   Softuri de protectie la CE Turceni
Ca urmare a aparitiei articolului „Cenzura prin softuri de protectie la CE Turceni” in cotidianul Impact in Gorj, din data de 06.10.2009, suntem nevoiti sa precizam ca aspectele prezentate nu corespund realitatii, respectiv, in cursul saptamanii trecute, departamentul IT a incercat instalarea unui software cu scop de protectie impotriva atacurilor informatice, precum si filtrarea accesului la site-urile daunatoare pentru sistemele informatice ale CE Turceni (site-uri care contin virusi, malware, troieni etc).
Din acest motiv, anumite site-uri, printre care si cele ale unor publicatii, au fost temporar inaccesibile din interiorul retelei. Dificultatile tehnice au fost depasite, situatia revenind la normalitate inca de la sfarsitul saptamanii trecute.
Mentionam ca directorul economic, Ionel Mantog, nu a dat nicio dispozitie in sensul limitarii accesului la informatiile media; in perioada respectiva nefiind in unitate.Comunicat pe presa   -   Complexul Energetic Turceni in noua structura a sectorului energetic
Marti, 29 septembrie 2009, s-a incheiat seria de conferinte organizate sub egida Ministerului Economiei, dedicate dezbaterii proiectului de restructurare a sectorului de producere a energiei electrice.
Sub tema “Impactul restructurarii sectorului de producere a energiei electrice asupra Sistemului Energetic National”, aceasta conferinta cu caracter interactiv a reunit factori de decizie din cadrul companiilor publice si private, ai organismelor financiare interne si internationale, autoritatilor guvernamentale, analisti financiari, reprezentanti mass-media etc.
La dezbateri au participat :
 • Tudor SERBAN                     - Secretar de Stat, Ministerul Economiei
 • Dan GHEORGHIU                 - Presedinte-Director General ISPE
 • Petru LIFICIU                       - Presedinte ANRE
 • Adrian BAICUSI                    - Director General Transelectrica
 • Constantin BALASOIU          - Director General CE Craiova
 • Marian MOTOCU                    - Director General CE Turceni
 • Gheorghe Lesu DAVITOIU    - Director General CE Rovinari

Dupa cum se stie, politica energetica a Europei vizeaza preturi echitabile, metode nepoluante de obtinere a energiei si siguranta in aprovizionarea cu energie.
In conditiile in care deseurile produse de centralele nucleare sunt extrem de periculoase, iar hidrocentralele nu reprezinta o sursa constanta de furnizare a energiei, carbunele ramane, in continuare, o sursa sigura pentru producerea de energie electrica. In prezent acesta asigura aproape 35% din necesarul mondial de energie si 18% din consumul energetic al UE, iar Romania are o capacitate de productie dubla fata de consum, mai mult de jumatate din productia de energie fiind asigurata de centralele termoelectrice.
Avand rezerve de lignit pentru inca 40-50 de ani, dar numai cu implementarea noilor tehnologii de ardere curata a carbunelui, Complexul Energetic Turceni isi va putea continua activitatea la standardele europene de calitate si va asigura mentinerea locurilor de munca atat in cadrul societatii, cat si pentru o serie de alte activitati conexe.
O astfel de posibilitate o poate oferi Scenariul F3 prezentat in propunerea de restructurare a sectorului de producere a energiei electrice, prin care CE Turceni sa faca parte dintr-o noua societate alaturi de CE Rovinari, CE Craiova, sucursalele U1 si U2 ale CNE Cernavoda, hidrocentralele Valcea si Slatina, SNLO si o parte din Electrica.

C.E. Turceni sustine crearea celor doua companii prin mixt energetic, dupa modelul marilor companii energetice europene, din urmatoarele considerente :
 • scaderea dezechilibrelor in functionare pentru fiecare entitate din componenta viitoarelor companii, respectiv la nivel de sistem energetic, datorita scaderii riscului de defect si a reducerii programelor de functionare nefezabile; in consecinta, scaderea cheltuielilor aferente acestor dezechilibre.
 • aplatizarea curbei de sarcina prin contractele de energie incheiate de cele doua companii (la nivel de zi, luna si an) prin realizarea unui echilibru corespunzator in utilizarea capacitatilor de producere termo, hidro si nuclear.
 • cresterea transparentei tranzactiilor cu energie electrica prin cresterea volumului tranzactiilor pe platformele centralizate administrate de OPCOM
 • acoperirea curbei de sarcina in ordinea costurilor de productie.
 • realizarea de costuri de productie si cote de piata foarte apropiate.
 • posibilitatea concurarii cu alte companii pe piata sud-est-europeana, largindu-si astfel piata de desfacere catre alte tari din regiune.
 • posibilitatea de a sustine financiar continuarea investitiilor in retehnologizari, modernizari si grupuri noi.

Pe fondul actual al cererii diminuate de energie pe piata, vanzarile Complexului Energetic Turceni nu vor putea genera veniturile necesare pentru finantarea tuturor lucrarilor de investitii impuse prin Tratatul de Aderare si, mai ales, in perioadele de conformare impuse. Din surse proprii se poate asigura doar un procent de 30% din totalul necesar investitiilor, in perioada 2009 – 2013 .
Noua structura a sistemului energetic va putea sustine financiar implementarea noilor tehnologii curate prin echipamente energetice eficiente si, deci, va putea asigura, in continuare, locurile de munca corespunzatoare sectorului minier si unitatilor termo pe carbune.

Complexul Energetic Turceni acopera 12,5% din energia consumata in sistem, oferind la vanzare, pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, cea mai mare cantitate de energie dintre toti producatorii pe baza de carbune.
Electrocentrala Turceni este capabila sa livreze in regim variabil 6,5 – 7,5 TWh pe an (energie electrica in banda cu o modulare de 20%), cat si energie electrica de gol sau de varf.
Poze de la conferinta.


Comunicat pe presa   -   Schimbari in structura CA
Ca urmare a Hotararii AGA din 16.09.09, d-na Maurer George Monica, consilier in cadrul Ministerului Economiei, a fost numita membru al CA, in locul d-lui Tunaru Eugen.
Consiliul de Administratie a ales, in data de 17.09.09, pentru functia de presedinte CA pe dl.Cilniceanu Dumitru Liviu, profesor la Universitatea Constantin Brancusi – Tg. Jiu.
Prin urmare, noua structura a CA al Complexului Energetic Turceni este : Cilniceanu Dumitru Liviu – presedinte, Maurer George Monica – membru, Racasanu Felicia Georgeta – membru, Cruceru Mihai – membru, Giuran Nicolae – membru.Comunicat de presa   -  Conform Ordinului ME nr. 1630 / 14.09.09, domnul Tunaru Eugen se elibereaza din functia de director general al Complexului Energetic Turceni.
Domnul Motocu Marian se numeste in functia de director general pentru o perioada de 3 luni; acesta prevedere va produce efecte numai dupa emiterea Hotararii Consiliului de Administratie al societatii.Comunicat de presa   -  Termocentrala Turceni obtine finantare pentru modernizari
Marti, 21.07.09, Complexul Energetic Turceni a semnat cu BERD si BSTDB contractul de imprumut pentru finantarea obiectivului de investitii “Reabilitare si Modernizare blocuri energetice nr.3 si 6 din Societatea comerciala Complexul Energetic Turceni S.A. - etapa I : Reabilitare si Modernizare bloc energetic nr. 6”.
Termocentrala Turceni are, in prezent, doua grupuri energetice retehnologizate - nr. 4 si 5; obligativitatea modernizarii a inca doua grupuri – nr. 3 si 6 fiind in stransa corelare cu proiectul de implementare a instalatiilor de desulfurare pentru toate cele patru grupuri.
Costul total al lucrarilor pentru proiectarea, achizitia, montarea echipamentului necesar modernizarii blocului nr.6 si punerea in functiune a acestuia se estimeaza la 224 milioane Euro. Valoarea imprumutului este de 170 milioane Euro; diferenta va fi acoperita din fonduri proprii.
Proiectul va realiza atat cresterea eficientei energetice si a competitivitatii pe piata de energie, cat si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Astfel ca, aceasta investitie va raspunde pe deplin obiectivului general al Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020 aprobata prin HG nr. 1069/2007 si anume satisfacerea necesarului de energie atat în prezent, cat si pe termen mediu si lung, la un pret cat mai scazut, adecvat unei economii moderne de piata, in conditii de calitate, siguranta in alimentare, cu respectarea conditiilor de mediu.
Continuarea implementarii tehnologiilor de ultima ora in domeniul energetic va avea, de asemenea, un benefic impact social, prin asigurarea locurilor de munca pe viitor.
Complexul Energetic Turceni asigura 12,5 % din consumul de energie la nivel national, oferind la vanzare cea mai mare cantitate de energie dintre toti producatorii pe baza de carbune.
Poze de la eveniment


Comunicat de presa   -  Contracte de mandat
In baza Codului Civil si a Legii nr. 31/199, modificata prin Legea nr.441/2006 si OUG nr.82/2007, cat si a OUG nr.79/2008 privind societatile comerciale, se incheie CONTRACTE DE MANDAT intre Directorul General si Consiliul de Administratie al acestora.
In baza acestor contracte, in afara de remuneratia anuala, mandatarul are dreptul sa primesca, pentru realizarea obligatiilor asumate prin respectivul contract si pentru indeplinirea obiectivelor si criteriilor de performanta, un premiu anual de maxim 12 remuneratii brute. Aceasta cheltuiala se efectueaza dupa aprobarea bilantului contabil, respectiv in anul urmator.
Astfel, in cadrul Bugetului de venituri si cheltuieli - 2009, la pozitia CONTRACT DE MANDAT este prevazuta suma de 213 mii lei (51 000 €), reprezentand un cumul intre:
- premiul anual aferent contractului de mandat pentru anul 2008, in valoare de 126 mii lei, ca urmare a realizarii indicatorilor din contractul de mandat;
- remuneratia anuala a directorului general pentru anul in curs, respectiv 87 mii lei (conform Ordonantei nr.10/2008, anexa VII/2b). Complexul Energetic Turceni isi asigura sursele de finantare din venituri proprii si nu primeste fonduri de la bugetul de stat.Comunicat de presa   -  Contractul de imprumut intre Complexul Energetic Turceni si B.E.R.D.

Vezi aici comunicatul de presa.Comunicat de presa   -  Complexul Energetic Turceni – anul financiar 2008 (rezultate auditate)
Complexul Energetic Turceni a produs in 2008 o cantitate de energie electrica de 7681 GWh si a inregistrat urmatoarele rezultate financiare, comparativ cu 2007:
 • veniturile au crescut cu un procent de 21% , respectiv de la 1514 mil lei la 1829 mil lei;
 • cifra de afaceri a crescut cu 25%, respectiv de la 1029 mil lei la 1281 mil lei;
 • profitul brut a crescut cu 27%, respectiv de la 104 mil lei la 132 mil lei,
din care s-au constituit provizioane pentru tranzactii cu certificate de CO2 (in valoare de 66 mil lei) si pentru drepturi salariale retroactive dobandite prin hotarari judecatoresti (in valoare de 18 mil lei), rezultand in final un profit brut de 48 mil lei;
 • plati restante = 0 lei
(societatea este la zi cu platile la furnizori, avand achitate toate obligatiile la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale).
Complexul Energetic Turceni acopera 12,5% din energia consumata in sistem, oferind la vanzare pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale cea mai mare cantitate de energie dintre toti producatorii pe baza de carbune.Comunicat de presa   -  Negocieri salariale 2009
In cadrul Complexului Energetic Turceni, se deruleaza actiunea de semnare a Contractelor Individuale de Munca conform prevederilor Contractului Colectiv de Munca, respectiv indexarea grilei de salarizare cu 8%, incepand de la 01.05.2009.
Pentru toate categoriile de personal, inclusiv pentru directori, s-a procedat la diminuari de sporuri si de clase in cazul in care acestea depaseau limita maxima prevazuta in statul de functii.
Variante de cresteri salariale la nivel de directori prin majorari de sporuri nu au fost abordate nici ca simple discutii. Mentionam ca negocierile nu sunt finalizate; acestea s-au derulat in proportie de 75%.Comunicat de presa   -  Conferinta Anuala EURELECTRIC, Bucuresti, 15-16 iunie 2009
Anul acesta, Romania a fost desemnata tara gazda a Conferintei Anuale EURELECTRIC, eveniment organizat sub egida Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie – IRE, in perioada 15-16 iunie 2009.
Conferinta Anuala Eurelectric – eveniment cu traditie in Europa, constituie pentru sectorul national al energiei electrice cea mai importanta manifestare a perioadei de dupa anul 1990.
Au fost prezenti peste 400 de persoane: reprezentanti guvernamentali, inalti oficiali ai Comisiei Europene, manageri de varf din industria europeana a energiei electrice, analisti, jurnalisti.
Sub tema "Piete de electricitate 2050: Inteligente, Integrate, Carbon-Neutre" , au fost dezbatute probleme majore, curente si de perspectiva ale sectorului:
 • Decarbonizarea energiei electrice in Europa.
 • O infrastructura inteligenta a electricitatii pentru viitor.
 • Cresterea eficientei energiei, functionarea pietei si imbunatatirea securitatii alimentarii cu energie.
 • Surse alternative de energie.
 • Securitatea alimentarii, investitiile necesare si tehnologiile disponibile in industria energiei electrice.
 • Ce impact asupra preturilor si ce obstacole intervin in dezvoltarea tehnologiilor?
Lucrarile conferintei au fost deschise din partea tarii gazda de catre ministrul secretar de stat Tudor Serban, iar inchiderea acestora a fost onorata de ministrul economiei, Adriean Videanu.
In calitate de membru al IRE si EURELECTRIC, Complexul Energetic Turceni a participat atat la dezbaterile conferintei cat si cu stand expozitional (vezi galerie foto eveniment).
Complexul Energetic Turceni detine o cota de piata actuala de 12,5 %, situandu-se pe locul al treilea in cadrul Sistemului Energetic National, dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, respectiv pe primul loc in topul producatorilor de energie pe baza de carbune.Comunicat de presa   -  Investitii de mediu blocate si concedii fara plata
Ca urmare a celor aflate din presa locala si centrala, in ultimele zile, tinem sa comunicam , in primul rand, salariatilor Complexului Energetic Turceni ca societatea “nu a blocat investitiile de mediu ca sa poata face fata situatiei economice de criza”. Programele de mediu incepute se deruleaza conform programului, din surse proprii sau din imprumutul obtinut de la JBIC.
De asemenea, se continua demersurile necesare obtinerii fondurilor pentru retehnologizarea grupurilor energetic 3 si 6, ceea ce reprezinta o responsabilitate majora si o prioritate pentru conducerea societatii, la momentul actual.
C.E. Turceni nu “ intentioneaza sa mai contracteze un credit de la JBIC pentru o instalatie de desulfurare gaze arse”. Acesta a fost contractat in anul 2005.
Referitor la situatia actuala , mentionam ca nu “s-a redus programul de lucru” si salariatii CE Turceni nu “vor intra doua saptamani in concedii fara plata”.
Aceste informatii, furnizate de presa ca fiind valabile atat pentru mineri cat si pentru energeticieni, la Complexul Energetic Turceni nu se pot confirma.Comunicat de presa   -  Stadiul actual de reducere a poluarii la Termocentrala Turceni – montarea instalatiilor de desulfurare
Complexul Energetic Turceni impreuna cu firma austriaca AE & E au semnat, in februarie 2008, contractul pentru executarea proiectului de reducere a poluarii la Termocentrala Turceni, ce presupune montarea a 4 instalatii de desulfurare a gazelor arse , la grupurile nr.3,4,5 si 6.
Valoarea proiectului este de aproximativ 220 mil EURO, fondurile necesare fiind asigurate dintr-un imprumut obtinut de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala si din surse proprii.
La momentul actual, lucrarile de amenajare a terenului s-au finalizat si se desfasoara lucrari de constructie a cladirii electrice ce va cuprinde statiile electrice si camera de comanda - unica pentru toate cele patru instalatii. Conform graficului, termenul de executie al acestei cladiri este de 4-5 luni.
Instalatia de desulfurare a gazelor de ardere prevazuta in studiul de fezabilitate este de tip umed, utilizand ca substanta absorbanta calcarul si rezultind ca produs secundar, din procesul de retinere a dioxidului de sulf, gipsul. Astfel ca, vor exista doua instalatii anexe : una pentru descarcare si prelucrare calcar si una pentru preluare si incarcare gips.
Aceasta investitie va avea ca efect reducerea concentratiei de oxizi de sulf sub limita admisa de standardele UE, respectiv sub 400 mg/nmc.Comunicat de presa   -  Primavara la Turceni
Luna aprilie are o semnificatie aparte in cultura si traditia Japoniei. Este luna in care se desfasoara sarbatoarea florilor de cires – sakura, unul din spectacolele naturale cele mai pretuite in Japonia. Ciresul inflorit este considerat, de secole, simbolul acestui popor. In Japonia, exista peste 400 de specii de ciresi care sunt plantati mai cu seama pentru flori, decat pentru fructe. Perioada de inflorire incepe cu luna ianuarie si culmineaza cu o adevarata “explozie de flori” spre sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie.
Echipa de japonezi care lucreaza in cadrul proiectului de reducere a poluarii, respectiv de implementare a instalatiilor de desulfurare a gazelor arse la Complexul Energetic Turceni, a adus ciresi din Japonia pentru a fi plantati in livada termo- centralei, ca simbol al colaborarii romano - japoneze si al unei energii curate pentru lumea de maine.
Ziua plantarii a coincis cu ziua instalarii noului director general, Eugen Tunaru, iar luna aprilie are o semnificatie deosebita si pentru complex, fiind luna in care se implinesc 5 ani de la infiintarea acestuia.
Sa speram ca va fi de bun augur!
Poze de la eveniment
 
Copyright © Complexul Energetic Oltenia S.A., 2012
Pagină întreţinută de Departamentul IT&C